Goed ademhalen

De ademhaling heeft een enorme impact op je gezondheid en welbevinden. Een goede ademhaling zorgt voor voldoende zuurstof in je hele lichaam, voor ontspanning, rust en energie. 

 

De ademhaling is dus essentieel voor de vitaliteit. 

 

Er zijn tal van ademhalingsoefeningen. En er zijn uiteraard ook talloze experts. Waar ik in geloof is de ademhaling die het ritme van de natuur volgt. 

 

Wanneer we spanning voelen hebben we de neiging om de adem vast te zetten. Daarom is het belangrijke om volledig te kunnen uitademen. 

 

Een aantal oefeningen om mee te starten en te ontdekken wat bij jou past. 

 

Volledig uitademen

Adem in - en adem volledig uit op de S- klank. 

(je voelt dat je middenrif druk aan het werk is en dat je na een lange uitademing weer heel erg je best doet om in te ademen). 

 

Dus als je merkt dat je blokkeert - adem dan eens diep uit met de s-ademhaling. 

 

HAAAAA ademhaling

Deze ademhaling werkt heel ontspannend. tegelijk help je ook je kaak. Je tong ligt ontspannen in je mond en je kaak is ontspannen. Adem in - en adem uit met de HAAAA klank. Volledig uitademen.

 

Ademhaling bij pijn

Probeer met al je aandacht de ademhaling te volgen. Als je afdwaalt ga je weer terug. Steeds weer. Adem in naar de pijn toe - voel wat voor pijn je daar voelt - neem de pijn waar - en volg je ademhaling weer naar buiten.

 

Ademhaling start de dag

Kies als je opstaat een momentje en een rustige plek waar je ongestoord de dag kunt beginnen. Bij deze oefeningen gaat het erom dat je steeds wat langer ademhaalt. En de uitademing langer maakt. 

Adem in 2 sec - adem uit 2 sec

adem in 3 sec - adem uit 3 sec

adem in 4 sec - adem uit 4 sec. 

Steeds een beetje langer tot niet langer kunt