Loslaten van gedachten = simpelweg niet langer vasthouden.
Loslaten
Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondraaglijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat. Bevrijd zijn van de ballast voelt alsof je even opveert. Met negatieve gevoelens werkt het precies hetzelfde. Zodra je je ervan losmaakt, en ze laat voor wat ze zijn, voel je je bevrijd en veer je als het ware weer op.
Oefening 1: Zorg voor een plan B!
Had je gepland om de tuin lente klaar te maken, maar regent het dat het giet? Zorg dat je vooraf een back-up plan hebt bedacht. Als blijkt dat het geen weer is om in de tuin te werken, kun je dat voornemen makkelijker loslaten omdat je rustig overschakelt naar het slecht-weer-plan, bijvoorbeeld je digitale foto’s uitzoeken en ordenen (een soort van virtueel ‘onkruid wieden’).
Stel je bent van plan om lekker te kokkerellen. Als je alle spullen op het aanrecht verzamelt, kom je erachter dat je een belangrijk ingrediënt mist. De winkels sluiten bijna en het is niet zeker of je ‘t gaat halen. Terwijl je je naar de winkel haast, bedenk je een alternatief in plaats van in de stress te schieten. Mocht de winkel gesloten zijn, dan heb je de oplossing al bedacht: je vraagt een buurvrouw of zij het ontbrekende ingrediënt toevallig in huis heeft. Zo niet, dan verplaats je het uitgebreide koken naar morgen en eet je vanavond kliekjes.
Mijn eigen ervaring met plan B
Ik zou vanavond gaan hardlopen. helemaal zin in. Krijg ik net een appje van mijn man dat hij laat thuis komt vandaag. Helaas geen tijd meer om hard te lopen. In plaats van balen bedenk ik wat ik dan kan doen? Ik app terug naar mijn man - kan ik gelijk naar de lunch op de fiets stappen naar het werk? Dan pak ik zo mijn beweging. Yes dat kan. Opgelost.
Loslaten-oefening 2: Zorg voor afleiding
Een down-to-earth manier van loslaten, is je brein afleiden met concrete bezigheden.
Noteer op een rustig moment – in het zonnetje met een kop thee ☺ – 3 of meer dingen in een opschrijfboekje of op een post-it die je op de badkamerspiegel plakt, waarmee jij je brein kunt afleiden zodra negatieve gevoelens zoals woede, de kop opsteken.
Wat doe jij graag - welke dingen ontspannen jou? boek lezen - tijdschrift -wandelen - muziek luisteren - iets lekkers bakken
Stop het malen in je hoofd door lekker te gaan wandelen of een partijtje tennis te spelen. Schrijf je suggesties op, zodat je meteen weet wat je kunt doen om je uit een negatieve bui te bevrijden.
Loslaten-oefening 3: De nuchtere detective
Hoe kun je leren loslaten zodat je jezelf niet afsluit voor positieve gebeurtenissen? Door gevoelens, die je liever weg zou stoppen, juist te omarmen en aandacht te geven. Duik er echter niet tot in het oneindige in. Besteed er beperkte tijd aan die je van te voren met jezelf afspreekt, bijvoorbeeld een kwartier of een half uur of een dag. En benut deze tijd nuttig.
(Doe dit ergens midden op de dag - en liefst niet in je bed pas.)
De tijd is heel belangrijk - niet te lang.
Schiet niet in de slachtofferrol, want daarmee vul je gerust een half leven zonder dat je ook maar één stap verder komt. Besteed je geplande loslaat-tijd effectief om erachter te komen hoe je je emotionele wond kunt genezen. Hoe je dat doet? Probeer de volgende aanpak eens uit.
Kijk niet als slachtoffer naar je emoties, maar als een ware detective. En stel jezelf de volgende onderzoeksvragen:
Welke emotie neemt de overhand?
Welk feit (géén aannames!) raakt me het allermeest?
Wat zegt dat over mij?
Wat zou ik tegen een kind zeggen als die hiermee zou zitten?
Stel je bent boos, omdat iemand een kwetsende opmerking over je gewicht maakte.
Wat zegt dat over jou? Betekent het dat jij dat ook vindt? Het is de mening van slechts één persoon en jij bepaalt of je je daardoor laat opnaaien. Hoe zou je een kind kalmeren dat boos of verdrietig is, omdat iemand zei dat hij dik is? Wat zou je zeggen? Datzelfde kun je ook tegen jezelf zeggen.
Als je je bewust wordt van de kern van de pijn, geef je het objectieve aandacht – zonder het te bagatelliseren of het te overdrijven. Erken de pijn, en kijk er gewoon naar zoals het is. Je hoeft het niet ‘beter’ te maken of te veranderen. Accepteer de pijn zoals deze is, met rustige aandacht. Je zult merken dat het rotgevoel dan meteen afneemt. Met andere woorden: je laat het daadwerkelijk los omdat je er niet tegen vecht en er geen energie in steekt. Hier vind je nog meer handige tips om met pijnlijke gevoelens om te gaan en los te laten. Meteen daarna is er weer alle ruimte voor positief denken.
Loslaten-oefening 4: De zeepbel
Emoties waarmee je jezelf identificeert, die als het ware in je binnenste zitten te koken en te gisten, ervaar je als zeer intens en zijn moeilijk om van je af te schudden. Ze zijn dan immers een onderdeel van jou als persoon.
Loslaten van emotie 1
Ik ben gefrustreerd!
Ik ben bang!
Ik ben geïrriteerd!
Ik ben woest!
Ik ben verdrietig!
Ik ben in paniek!
Denkbeeldig afstand nemen van emoties, maakt dat je er ook gevoelsmatig makkelijker afstand van kunt nemen. Plaats emoties bijvoorbeeld in een denkbeeldige zeepbel, dus buiten jezelf, zodat ze minder invloed op je gemoed hebben.
Boosheid
Frustraties
Angst
Irritatie
Woede
Verdriet
Stap 1: Neem eerst je eigen emoties waar. Voel je woede, frustraties, angst, jaloezie, verdriet of gevoelens van wrok? Realiseer je dat je deze gevoelens ervaart, maar dat je deze gevoelens niet bent. Je hebt gevoelens en emoties, maar je bént ze niet!
Stap 2: Om afstand te creëren, is het belangrijk om te bepalen hoe je aan je gevoelens refereert. Zeg niet tegen jezelf: ik ben boos / ik ben verdrietig. Maar zeg: ik voel woede / ik ervaar verdriet. Dit kleine verschil in self-talk helpt om ruimte te creëren tussen jou als persoon en de gevoelens die je ervaart.
Stap 3: Plaats de lastige emotie die je dwars zit in een denkbeeldige zeepbel. Stel je voor dat deze zeepbel ergens voor je in de lucht zweeft. Adem rustig in. Vervolgens laat je met elke uitademing de bel telkens een stukje verder wegzweven.
Stap 4: Met een denkbeeldige speld kun je in de zeepbel prikken en lost de emotie op in het niets. Poef! Hiermee is hij natuurlijk niet hocus pocus weg. Maar het is een manier om er meer afstand van te kunnen nemen.
Bewust met Nynke - Keizersmantel 447 - 8607 GK- Sneek - info@bewustmetnynke.nl - 06-25044712