Zelf kwarktaart maken

Wat heb je nodig? 

 

Voor de bodem:

 • 100 gram havermoutmeel
 • 2 el kokosolie
 • 2 el honing
 • 1 tl koekkruiden of kaneel
 • snufje zout

 

 

 

 

Voor de vulling:

 • 250 gram Griekse yoghurt 
 • 2 el honing of 8 druppels vloeibare stevia
 • 3 blaadjes gelatine 

 

 

Voor de topping:

 • 250 gram fruit naar keuze (vers of diepvries - ik gebruikte hier kersen uit diepvries)
 • 2 blaadjes gelatine
 • 1 el honing

 

Een kleine springvorm van 12 cm doorsnee. Heb je een springvorm van 24 cm doorsnee? Doe dan de hoeveelheden maal 4 (behalve de gelatine: doe deze maal 3).

 

En zo maak je de kwarktaart:

Stap 1: de bodem:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt in een kommetje in de magnetron de kokosolie en de honing. Voeg hieraan de havermout, koekkruiden en zout toe en roer totdat alles goed is gemengd. Bekleed de onderkant van de bakvorm met wat bakpapier en doe hier het havermoutmengsel in. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. Gaat dit een beetje lastig? Maak dan de lepel een beetje nat met wat warm water, dan gaat het een stuk makkelijker.

Zet de bodem in de oven voor 15 minuutjes. Houd wel goed in de gaten dat 'ie niet verbrand. Laat goed afkoelen.

 

Stap 2: de vulling:

Leg de 3 blaadjes gelatine voor de vulling voor 5 minuten in wat water om te weken. Doe ondertussen de yoghurt (of kwark) met de honing in een kommetje en roer goed door.

Doe nu in een pannetje een beetje water en de gelatineblaadjes, zodat de blaadjes goed onder water staan. Verwarm het water totdat het bijna kookt en haal dan van het vuur. Laat even afkoelen (3 minuutjes) en voeg het gelatinemengsel dan toe aan het yoghurtmengsel. Roer goed door. Het mengsel wordt nu best vloeibaar, dat hoort. Schenk de yoghurtvulling nu op de bodem. Het kan zijn dat je iets te veel van de yoghurtvulling hebt, zorg er in ieder geval voor dat je nog ongeveer een centimeter ruimte overhoudt binnen de springvorm voor de topping. Zet nu in de koelkast voor minimaal 3 uur, of totdat de yoghurtlaag hard is geworden.

Stap 3: de topping: (Let op: maak de topping pas wanneer de yoghurtlaag goed stevig is!)

Let de twee overgebleven blaadjes gelatine voor 5 minuten in wat water om te weken. Was en ontpit/ontkroon ondertussen je fruit wanneer nodig (als je vers fruit gebruikt).

Zet een pannetje op het vuur en doe hier je fruit in en breng aan de kook. Bij diepvriesfruit hoef je geen water toe te voegen, en bij vers fruit is het aanhangende water dat na het wassen overblijft voldoende. Zodra het fruit kookt doe je de honing erbij, zet je het vuur laag en laat je het 5 minuutjes onder af en toe roeren doorkoken.

Lepel een beetje van het vrijgekomen vocht van het fruit uit het pannetje en doe dit in een kommetje. Knijp het gelatineblaadje een beetje uit en voeg toe aan het fruitsap. De blaadjes worden direct vloeibaar, roer dit even goed door. Voeg dit mengsel nu toe aan het pannetje met fruit en roer goed door. Laat 5 minuutjes afkoelen.

 

Schep het fruitmengsel op de yoghurtlaag en laat voor 3 uurtjes opstijven in de koelkast.

 

Eetsmakelijk!

 

Nog even over gelatine. Ik gebruik bijna altijd agar agar ipv gelatine.  Makkelijker - sneller - en goed voor je lijf. De volgende blog meer over agar agar...