1. Drink voldoende water = 0,3 cc per kilo lichaamsgewicht per dag
Water is het allerbelangrijkste. Simpelweg omdat je lichaam voor 60% uit water bestaat. Bij alle processen is dus water betrokken. Een tekort leidt tot problemen.
2. Matig koffie inname. 2 kopjes per dag is echt voldoende
Zeker wanneer je last van je maag/ darmen hebt, is het verstandig om de koffieconsumptie te beperken tot twee. Koffie heeft een negatieve invloed op de hoeveelheid en de zuurgraad van het maagzuur. En juist deze twee zijn heel belangrijk bij de vertering.
3. Sta iedere dag een moment stil en tel je ademhaling
Veel mensen zijn de hele dag aan het "hardlopen". De ademhaling gaat veel te snel (meer dan 10 per minuut). Wanneer dit het geval is, dan zit je vaak in je hoofd en niet in je buik. Met je hoofd kun je niet voelen en met je buik wel.
4. Eet en drink de helft minder suiker
Suiker richt schade aan in je lichaam. Je wordt bijvoorbeeld sneller oud. De lijst met gevolgen is lang. Vaak weten we niet hoeveel suiker we binnen krijgen op een dag.
5. Ga ieder uur op de grond zitten en ga weer staan
Zeker als je een zittende baan hebt, is het belangrijk om je spieren sterk te houden en regelmatig te bewegen. Ons lichaam is niet gemaakt om 8 uren op een dag stil te zitten. Dus regelmatig staan-zitten-opstaan is belangrijk.
6. Zorg goed voor je darmen
Start met meer groente eten zodat je jouw immuunsysteem gaat verbeteren. Groente zitten boordevol vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten en zorgen voor een goede bacteriebalans in je maag en darmen.
7. Kies voor lekkere, gezonde en eerlijke voeding uit de buurt wat met liefde is gemaakt
Door eerlijke producten te kiezen die met liefde zijn gemaakt, kies je vaak voor een betere natuur. Zo verdubbel je op een duurzame manier je voedingsstoffen.
8. Zorg dat je voldoende slaapt
Voldoende slaap is nodig voor herstel. Wanneer dit niet lukt en je uitgeblust wakker wordt, dan gaat het niet goed en kun je hier last van krijgen. Hormonen raken uit balans. Dus een uurtje eerder de TV uit en naar bed. En geen smartphone mee naar bed!
9. Zorg voor een goede mondhygiëne
Door te zorgen voor een gezond tandvlees verklein je de kans dat je ontstekingen in je mond krijgt. Deze ontstekingen kunnen grote gevolgen hebben voor je lichaam. Dus regelmatig flossen.
10. Ga dagelijks 30 minuten naar buiten
Door naar buiten te gaan, krijg je verse zuurstof binnen, kun je buitenlucht opnemen en in de zomer ook nog wat extra vitamine D. Door even een stukje te wandelen laat je je bloed weer stromen. Klaar voor de rest van de dag.
Bewust met Nynke - Keizersmantel 447 - 8607 GK- Sneek - info@bewustmetnynke.nl - 06-25044712