Janneke Offringa - fysiotherapeut, ademhaling- en ontspanningstherapeut en hypnotherapeut

Waarom ben je fysiotherapeut?

Aan het einde van de middelbare school  waren er zoveel opleidingen die me leuk leken maar aan fysiotherapie had ik nooit gedacht. Totdat ik met een  vriend die geïnteresseerd was, meeging naar een open dag van de opleiding fysiotherapie.  Het leek mij niets want ik zag die studenten allemaal in hun ondergoed rondlopen. Moest er niet aan denken.  Toch ben ik, ironische genoeg , uiteindelijk  fysiotherapeut geworden. 

 

Wanneer is de interesse voor ademhaling ontstaan? Hoe lang doe je dit al? Wat vind je zo leuk aan dit onderdeel?

Door een collega kwam ik vervolgens al snel op het spoor van de adem- en ontspanningstherapie.  Als fysiotherapeut meende ik dat ík wel kon ontspannen. Tijdens de driejarige opleiding Adem- en Ontspanningstherapie van Jan van Dixhoorn deden we zelf ook alle oefeningen. In het begin werd ik regelmatig ongeduldig tijdens de oefeningen.  Wanneer gaan we nu eens iets doen, dacht ik. In plaats van iets doen moest ik hier gaan voelen.  Na verloop van tijd voelde ik welke effecten de oefeningen hadden en kreeg ik meer geduld. Simpele oefeningen in lig, zit en stand die soms werden gekoppeld aan de adembeweging.  Daarmee ontdekte  ik de bewegingsmogelijkheden van mijn lichaam. En ik ontdekte dat de ontspanning van mijn lichaam zoveel verder kon dan ik ooit had gedacht.  Ik herinner me nog die keer dat ik, na een opleidingsochtend met verschillende oefeningen,  achter de piano zat.  Nog nooit speelde ik zo lekker en vanzelf piano als toen.  Dat is wat ontspanning doet. Het maakt het bewegen en ademen flexibeler en moeitelozer.  Ontspanning en bewust bewegen is een enorm zinvolle ingang voor verandering in lichamelijke en mentale klachten.  Via aandacht voor het lichaam en ademhaling kun je ontdekken op welke manier je invloed hebt op je klachten.

 

Wat vind jij van gezond eten?

Gezond eten vind ik belangrijk. Ik hou van lekker koken en vooral van pure producten.  Kant en klare producten, sauzen of pakjes gebruik ik zo goed als nooit.  Het liefst verse groenten en als het even kan duurzaam vlees en vis.  Wat nu het meest gezond is vind ik wel moeilijk te bepalen met al die verschillende hypes. Ik  geloof in een goede verdeling van koolhydraten,  eiwitten en vetten.  Ik denk ook dat goede voeding als een medicijn kan werken voor veel klachten.

 

Welke voordelen merk je hiervan?

Ik merk het wanneer ik te veel snelle koolhydraten eet. Dan voel ik me snel moe. Als ik dat niet doe en voldoende gezond en gevarieerd eet en ook voldoende water drink dan merk ik aan mijn energie en ook mijn stoelgang dat het goed met me gaat.

 

Een nieuw programma met voeding – beweging – ademhaling = waar geloof jij in?

Ik geloof in de kracht van de combinatie. En vooral ook in de bewustwording van mensen op het gebied van alle drie. Iedereen is uniek en heeft ook een unieke klacht. Bij de een zal er winst te behalen zijn door verandering in voeding.  Bij een ander kan onderliggende lichamelijke of geestelijke stress de hoofdrol spelen.  Door onze voorlichting willen we mensen graag bewust laten worden van hun eigen verhaal.  Door te horen en ervaren wat er belangrijk is aan voeding, beweging en ademhaling kun je je realiseren waar nog aandacht aan gegeven kan worden.  En ze versterken elkaar. Door een ontspannen geest, lichaam en ademhaling werken de darmen beter en wordt voeding beter opgenomen.  Door goede voeding bewegen de darmen beter.  Door beter bewegende darmen wordt voeding weer beter door de darmen opgenomen, verteerd en afgevoerd etc.

 

Ik ben erg blij met onze samenwerking en benieuwd naar de resultaten.