· 

Waarom krijg je juist hoofdpijn of migraine wanneer het weer omslaat?


Ken je dat? Het is schitterend mooi weer. Je drinkt een kopje thee in de tuin en bent aan het genieten. Toch voel je ook dat er iets gaat veranderen. In je hoofd ontstaat een merkwaardige druk. Je ziet het nog niet eens aan de lucht maar jij voelt het al. Jakkes denk je. Daar komt onweer aan en ik krijg migraine. Hoe kan dat?  

 

HYPOTHALAMUS

Het weer kan van invloed zijn op de vier belangrijkste regelsystemen in je lijf: je zenuwstelsel, je hormoonstelsel, je hersenen en andere organen. Deze vier systemen zijn onderhevig aan zes klimaatfactoren: zonlicht (ultraviolet licht), temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk (lage- en hogedrukgebieden) en luchtvervuiling. 

 

Een hoofdrol is weggelegd voor de hypothalamus, een klein orgaantje in je hersenen. Samen met een aantal andere organen regelt de hypothalamus bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur. Zodra de luchtvochtigheid, de luchtstromen en de temperatuur veranderen, registreert de hypothalamus dat. Die informatie stuurt de hypothalamus via de hypofyse door naar diverse hormoonklieren die op hun beurt weer invloed uitoefenen op onder andere je grote hersenen, je kleine hersenen, je reukcentrum, je schildklier, je bijnieren en je lever. Maar wat merk JIJ daar van in praktijk?

 

ONWEER

Je lichaam is in staat om dingen te meten die alleen met de meest gevoelige apparatuur zijn vast te stellen en daar vervolgens op te reageren. Er zijn allerlei voorbeelden die duidelijk maken hoe het weer van invloed is op je fysieke en mentale welzijn. Zo veroorzaakt onweer positief geladen luchtdeeltjes (ionen). Deze positieve ionen adem je in waardoor ze – via je longen – in je bloedbaan terecht komen waar ze serotonine losmaken. Door dit verhoogde serotonine niveau in je bloed maakt je lijf extra adrenaline aan. Je lichaam komt daardoor in een soort alarmtoestand en gaat anti-stresshormonen aanmaken. Hierdoor neemt het serotonineniveau in de hersenen juist af. Dit leidt dan uiteindelijk tot klachten als migraine, hoofdpijn, depressiviteit, prikkelbaarheid en angstgevoelens.

 

Dit kan sterker worden wanneer je een tekort hebt aan vitamine 

 

VITAMINE D

Onder invloed van zonlicht verandert je huid in een vitamine D-fabriek. Het cholesterol in je huid neemt zonlicht op en transporteert dit naar je nieren en lever. Daar wordt het omgezet in vitamine D. Een bekende eigenschap van vitamine D is dat het je botten en tanden versterkt. Daarbij is het goed voor de opname van calcium uit voeding, verhoogt het je vruchtbaarheid en zijn er onderzoeken die aantonen dat vitamine D beschermt tegen hart- en vaatziekten. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen voor een verband tussen je stemming en vitamine D. Zo blijkt dat mensen die voldoende vitamine D binnen krijgen minder vaak last van depressieve klachten dan mensen die weinig van deze belangrijke vitamine hebben. Vermoedelijk verlaagt een vitamine D-tekort het serotoninegehalte, een stofje in de hersenen dat belangrijk is voor je geluksgevoel, maar ook betrokken is bij het verwijden/ versmallen van je vaten.