· 

Had ik dit maar eerder geweten over de overgang

Tine - 65 jaar - 

Ik weet nog goed dat de overgangsklachten bij mij begonnen. Ik werkte onregelmatig destijds. Het begon met opvliegers en een onregelmatige cyclus. Het valt je ineens op dat je nog niet ongesteld bent geworden. Onhandig is dit vooral omdat je niet weet wanneer het komt. Maar vooral die opvliegers. Stel je maar eens voor dat je aan het werk bent - ik was nacht verpleegkundige - en het zweet breekt je van het één op het andere moment uit. Dan kon je wel weer een nieuw pak aantrekken. Daar was dan geen tijd voor uiteraard. De nacht ging voorbij. Dan was je thuis en kon je douchen en naar bed. Helaas kwam dan opnieuw die opvlieger opspelen. Dus in deze tijd goed slapen was er helaas niet bij. 

 

Ik kreeg meer klachten zoals spierpijn - stijfheid - werd vaker verkouden - en regelmatig last van blaasontsteking. Ook kreeg ik last van bloedingen. 

Hiervoor ben ik naar de huisarts gegaan en die verwees mij door naar de gynaecoloog. Controles volgden en alles bleek goed. Voor de bloedingen kreeg ik hormonen voorgeschreven. Niemand heeft me vragen gesteld over mijn voeding. Nu begeleidt Nynke mij en ben ik de hormonen aan het afbouwen en gaat het met ups en downs, maar voel ik mij in controle. Dat voelt heel anders.De aangepast voeding geeft me nu energie. Dat voelt al heel anders.  Ik weet waar ik mee bezig ben en wat er gebeurt in mijn lijf. Had ik dat maar eerder geweten dan was het mij niet allemaal overkomen.  

 

Had ik dit kunnen voorkomen Nynke ?  Vroeg Tine mij

 

Het is het proberen zeker wel waard. Het is belangrijk dat vrouwen leren luisteren naar hun lichaam. Zeker in de fase in je leven dat er veel hormonaal verandert. Tussen je 40ste en je 50 ste levensjaar. Deze veranderingen merk je door verschillende  signalen. Sommige zijn heel sterk zoals de opvlieger - andere zijn minder sterk bijvoorbeeld constipatie - oppervlakkig slapen. 

 

Het verhaal van Tine zegt veel. Veel vrouwen hebben klachten en maken dit in het eentje door. Dat hoeft niet. Hoe zou het zijn om deze ervaringen te delen? 

Zodat je er samen voordeel van kunt hebben? En het bovendien fijn is om je verhaal eens te doen. Daarvoor hebben Janneke en ik  Bewust 40+ bedacht. 

 

Door dagelijks stil te staan kun je luisteren naar deze signalen. Hormonen kun je heel goed met je leefstijl beïnvloeden. Positief maar ook negatief. 

Een paar voorbeelden:

  • Voeding = suikerrijke producten en producten met bloem laten je oestrogeen stijgen
  • stress = zorgt ervoor dat je progesteron daalt - en in de overgangsfase daalt deze sowieso
  • alcohol = laat je oestrogeen stijgen waardoor een opvlieger kan ontstaan

Door te weten wat er komt krijg je de sleutels in handen en kun je je lijf en je hormonen positief beïnvloeden. Zo hebben Janneke en ik BEWUST 40 + bedacht. 

Bewust 40 + is een programma waarmee je deze sleutels in handen krijgt en je eigen lichaam ontdekt. 

 

Wil jij ook de sleutels in handen krijgen? Weten wat er gaat komen? Fit - Blij -VITAAL oud worden? 

Kom dan naar onze gratis informatie avond op woensdag 26 februari om 19.30 bij Suo Marte in Sneek

 

Energieke groet,

Nynke