· 

Wie heeft het advies gekregen om de pil te gaan doorslikken als middel tegen migraine ?

Er zijn nogal wat vrouwen die de pil slikken. Ben jij daar één van? Wat is jouw reden geweest dat je de pil ooit bent gaan slikken? Voor mij was de reden dat ik dan makkelijker kon zwemmen want ik zat op wedstrijdzwemmen. Dan is het niet handig dat je op wedstrijddagen ongesteld wordt. Vervolgens kreeg ik migraine. Een jaar later. Toeval? Geen idee. Ook veranderde ik qua lichaamsbouw en stemmingen. Toeval? Lastig te zeggen..


Waarom de pil doorslikken?

Ook de migraine-aanvallen namen toe. Het advies wat ik vervolgens van de huisarts kreeg was: de pil (microgynon) doorslikken – de stopweek eruit. Dat was idd wel veel makkelijker. Nooit meer ongesteld worden. En werkte het? Eerst wel – later niet meer. De migraine kwam dubbel zo hard terug.

 

Nogal wat vrouwen die de anticonceptiepil nemen, hebben tijdens de stopweek last van een migraine-achtige hoofdpijn. Dit zou bij zowat 1 op 10 pilgebruiksters voorkomen. Dit is geen bijwerking van de pil, maar is een gevolg van de lagere oestrogeenspiegels tijdens de stopweek. De balans tussen je vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen hebben namelijk een invloed op de migraine. Dat verklaart waarom veel vrouwen die geen pil nemen rond de menstruatie een migraine-aanval krijgen, en waarom migraineklachten tijdens de zwangerschap kunnen verminderen.

 

In dit gecentreerde stuk wordt aangegeven dat er sprake is van een hormonale disbalans. Deze disbalans ontstaat meerdere keren per maand. Tijdens de cyclus balanceren je vrouwelijke hormonen op en neer. Het kan zijn dat er een te grote disbalans  ontstaat tussen je vrouwelijke hormonen oestrogeen - progesteron. Zo kan migraine als symptoom ontstaan. 

 

Is de pil dan de oplossing?

Dat zou kunnen idd wanneer je aan symptoombestrijding doet en aan een korte termijnoplossing.

De oorzaak van de grote disbalans tussen jouw vrouwelijke hormonen heb je nog niet opgelost.

Dit zou namelijk heel goed aan je schildklier kunnen liggen (daar heb ik last van gehad) een traag werkende schildklier of aan een te hoge stress – level, of aan je darmen (intolerantie) of wie weet je lever of aan de je voeding zoals suiker inname en weinig vezels (zoals je al leest - tal van mogelijkheden).

 

Een ander probleem van de pil is dat er meer hormonen inzitten dan je lichaam zelf aanmaakt. Dit betekent aan de ene kant dat je lichaam lui wordt voor de functie van zelf hormonen aanmaken. Immers er is voldoende. Aan de andere kant moet er meer worden afgevoerd en weer her-opgenomen worden. Extra werk voor je darmen en lever. En wat zijn de gevolgen hier weer van op de lange termijn?

 

Op zoek naar de oorzaak?

De schildklier kan een belangrijke speelster zijn in de balans van je vrouwelijke hormonen. Ze is namelijk betrokken bij de aanmaak van progesteron. Een belangrijk vrouwelijk hormoon naast oestrogeen. Wanneer de schildklier niet goed functioneert (bijv door jodium gebrek of selenium tekort of te weinig eiwitten) kan je problemen krijgen met de aanmaak van progesteron.

 

En stel je hebt een stressvolle baan en een stressvol leven. Dan maak je veel cortisol aan. Ook dan is je progesteron snel uitgeput want cortisol maak je aan uit hetzelfde hormoon als progesteron. En ontstaat er een disbalans en mogelijk ook je migraine.

   

Probleem – symptoombestrijding

Wat ik juist nastreef is om de oorzaak achter je migraineklachten te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat die er is. Door je voeding te analyseren – je darmen – je stemming – beweging – spanning langs te lopen, vinden we de oorzaak.

 

Soms is bloedonderzoek nodig, ontlasting onderzoek om een intolerantie op te sporen in je darmen.

 

Herken je je in bovenstaande verhaal? En wil je graag op zoek naar de oorzaak? Stuur mij dan een mailtje en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

 

 

Energieke groet,

Nynke