· 

Hoe zorg je ervoor dat je de griep de BAAS blijft?

 

Elke herfst slaat de griep weer toe.  Sommige mensen zijn er meer vatbaar voor dan anderen. Hoe kan dat? De meeste mensen weten wel dat een goede weerstand belangrijk is om griep zo veel mogelijk te voorkomen of de griepverschijnselen te verminderen. Onderzoek laat zien dat je darmflora een belangrijke rol speelt en balans belangrijk is in je darmen. Hoe zit dat precies? In dit artikel krijg je antwoord op de vraag wat de rol is van de darmflora en kun je tips krijgen om je darmflora te versterken.  

 

Hoe weet je of je de griep hebt?

De meeste vóórkomende symptomen van griep zijn:

·         Verhoogde lichaamstemperatuur, die afgewisseld kan worden met koude rillingen

·         Verstopte en/of loopneus, zere keel, hoesten

·         Pijn in het hoofd, spieren en/of gewrichten

·         (Extreme) vermoeidheid

·         Misselijkheid, braken en diarree (bij kinderen).

En natuurlijk heb je dan een griepvirus onder de leden die je luchtwegen aantast.

 

Het Griepvirus (influenza)

Een griepsvirus komt binnen via je slijmvliezen (neus, keel). Daar is de eerste barrière tegen allerlei ongewenste invloeden van buitenaf. Zo kan je immuunsysteem adequaat optreden tegen een griepvirus (influenza) dat via uw neus binnenkomt. En wist je dat ongeveer 80% van je gehele immuunsysteem gehuisvest is in je darmen?

 

Taken van darmflora

Je darmflora bestaat uit heel veel verschillende goede en slechte bacteriën die een belangrijke rol spelen in je gezondheid. Ze dragen bij aan talrijke functies: naast het zorgen voor een optimale vertering van voeding zijn ze onmisbaar voor een goede afweer. Ze hebben onder andere de volgende belangrijke taken:

·         produceren van stoffen die fungeren als voeding voor je darmwandcellen

·         leveren van bepaalde vitaminen, zoals B vitaminen en vitamine K

·         normaliseren van de darmmobiliteit (beweeglijkheid)

·         verantwoordelijk voor de opbouw van je darmslijmvlies

·         produceren van stoffen die je darmen beschermen

·         versterken van je immuunsysteem

·         beschermen tegen ziektekiemen

 

Waarom is je darmflora zo belangrijk ten aanzien van een griepvirus (influenza)?

Onderzoekers zijn erachter gekomen dat je darmflora je beschermt tegen het griepvirus. Wanneer het darmflora je immuunsysteem stimuleert, is het effectief tegen het influenzavirus. Uit deze onderzoeken blijkt dat de bacterieflora in de darmen en de luchtwegen een belangrijke rol spelen in het beperken van een griepvirusinfectie door je immuunsysteem aan te zetten tot een adequate reactie.

 

Darmflora uit balans?

Hier ligt dan ook de sleutel voor het zo goed mogelijk voorkómen dan wel verminderen van griep(verschijnselen). Echter, je darmflora heeft het zwaar te verduren tegenwoordig. Het staat bloot aan allerlei ongunstige factoren waardoor het uit balans kan raken. Als je darmflora uit balans is spreek je van een dysbiose. De goede darmbacteriën nemen af en de foute darmbacteriën, gisten en schimmels kunnen gaan groeien.

 

Gezien de vele belangrijke functies van je darmflora kun je begrijpen dat een (chronische) dysbiose vérstrekkende gevolgen kan hebben. Niet alleen voor je darmen zelf, maar ook voor de rest van je lichaam. Dysbiose kan leiden tot allerlei voedingstekorten doordat voedingsstoffen veel minder goed opgenomen kunnen worden. Hieronder vallen onder andere zink en vitamine C, die beide van groot belang zijn voor je immuunsysteem. Ook produceert je darmflora dan veel minder gezonde stoffen, waaronder vitamines, waardoor uw weerstand afneemt. Kortom, je immuunsysteem verzwakt waardoor je veel minder goed beschermd bent en daardoor vatbaarder voor allerlei ziektekiemen, waaronder het griepvirus.

 

Zo kunnen er net zo goed tekorten ontstaan in je organen zoals je schildklier en je lever. Als je schildklier te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, dan gaat de functie langzaam achteruit. En dit is ook zo met je lever. Een symptoom hierop kan bijv migraine ontstaan.

 

Conclusie

Je darmflora speelt dus een cruciale rol in je gehele gezondheid en met name in je immuunsysteem. Wil je griep zoveel mogelijk voorkómen dan wel de griepverschijnselen verminderen, dan is het van belang om je darmflora zo veel mogelijk in balans te houden zodat het zo optimaal mogelijk kan functioneren en je immuunsysteem sterk genoeg is om een griepvirus te weerstaan. 

 

Energieke groet, Nynke

PS 

Wil je weten hoe je je darmflora kunt verbeteren? Klik dan hieronder op de knop. Vul je gegevens in en ik stuur je mijn persoonlijke tips toe