· 

Waarom hebben vrouwen vaker een opgeblazen buik?

Hoe kan het dat wij vrouwen veel vaker last hebben van een opgeblazen buik? Of Obstipatie? Is daar een logische verklaring? Ja die is er. Het blijkt dat het vrouwenlichaam op veel meer manieren afwijkt van het mannenlichaam dan je in de eerste plaats aan de buitenkant kunt zien. Aan de binnenkant wijken we af op reproductiesystemen, maar ook in de werking van ons spijsverteringsstelsel.

Hoe zit dat precies? 

 

Verteringssnelheid

De snelheid waarmee we ons eten verteren en absorberen wijkt significant af bij mannen en vrouwen. Mannen verteren sneller dan vrouwen. Volgens een onderzoek in de Mayo kliniek (Amerika) doen vrouwen er echt langer over om hun voedsel te verteren: 47 uren tegenover gemiddeld 33 uren voor mannen.

 

Anatomische verschillen

De slokdarm functioneert voor mannen en vrouwen hetzelfde, toch is er een klein verschil in de werking van de klep van de slokdarm naar de maag. Deze gaat bij vrouwen met veel meer geweld/ kracht open en dicht. Vrouwen produceren ook minder maagzuur dan mannen. Hierdoor ontstaat er bij vrouwen minder vaak schade aan de slokdarm bij terugstromen van maagzuur.

 

Bij vrouwen verplaatst de voedselbrij zich dus wat trager. Hierdoor heb je eerder kans op misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Maagontstekingen komen bij vrouwen dan ook eerder voor.

 

De dikke darm van de vrouw is fysiek gezien langer dan een man. De darmen liggen in hetzelfde gebied als de vrouwelijke voortplantingsorganen. Hierdoor liggen de darmen dieper in het bekken. Wanneer er in één van de voortplantingsorganen een probleem ontstaat waardoor er bijv meer volume ontstaat, dan geeft dit klachten en bijv een opgeblazen gevoel of obstipatie. Dit gegeven samen met een vertraagde lediging van voedsel, zorgt eerder voor een chronische obstipatie of een dringende darmlediging. Prikkelbare darmsyndroom zijn ook meer bekent bij vrouwen dan bij mannen.

 

En ben je als vrouw zwanger, dan spelen naast fysieke problemen van de darm of de maag, ook hormonale verschillen op waardoor je last kunt krijgen van je spijsverteringsstelsel.

 

Hormonale verschillen

Onze vrouwelijke hormoonschommelingen tijdens de menstruatie, pre-menopauze en menopauze kunnen op verschillende manieren leiden tot een opgeblazen gevoel en:

·         een toename van gasvorming

·         het vasthouden van water en zout door de nieren

·         een afname van de galproductie waardoor je spijsvertering negatief beïnvloed wordt

·         Te weinig schildklierhormoon. Je schildklierhormoon heeft invloed op je darmwerking en stoelgang. Wanneer je te weinig schildklierhormoon hebt, vertragen de darmbewegingen. Dit kan leiden tot obstipatie en een opgeblazen gevoel.

 

Te weinig schildklierhormoon kan optreden tijdens de zwangerschap; je lichaam heeft dan meer schildklierhormoon nodig, voor jou en voor je ongeboren kind. Wat ook kan is dat je al een trage schildklier had die tijdens de zwangerschap naar buiten komt.

 

Voor mannen geldt dat zij over meer testosteron beschikken dan wij vrouwen. Hierdoor hebben mannen meer spieren. Ook in de buikwand. Dit zorgt voor meer ondersteuning van de dikke darm en hoor je mannen minder vaak over een opgeblazen buik.

Tien tips = Wat kun je doen om buikklachten te voorkomen of te verminderen?

1.       Eet niet tijdens de maaltijd maar buiten de maaltijden om

2.       Kauw minstens 20 keer

3.       Beweeg voldoende op een dag

4.       Eet minimaal 500 gr groentes per dag

5.       Wees matig met brood

6.       Wacht met een zware inspanning na de maaltijd

7.       Kies voor verse ingrediënten en eet zo weinig mogelijk bewerkt

8.       Eet ’s avonds niet

9.       Drink voldoende vocht

 

10.   Eet gevarieerd