· 

Deel 2 Histamine en ik: een persoonlijke zoektocht


Waarom is er niet één en dezelfde lijst met histamine-rijke producten?

Het klinkt simpel. Je verwijdert de histamine-rijke producten uit je voedingspatroon en klaar ben je. Dit doe je een tijdje en je lichaam kan herstellen.Helaas pindakaas. Dat zou mooi zijn. Het grote probleem is dat er niet één lijst hetzelfde is met histamine-rijke producten. Dat is ook logisch in mijn ogen omdat mensen nu eenmaal verschillend reageren op voeding en een verschillende darmflora hebben. Maar voor jou knap lastig. Want hoe ga je dan aan de slag met het verlagen van je histamine gevoeligheid? En waarom zou je dit willen?

 

 

Herken jij de histamine-intolerantie symptomen?

Jij herkent jezelf dus in de volgende symptomen: regelmatig last van slijm, verkoudheid, loopneus, huidproblemen, hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, migraine, hevige menstruatieklachten. En juist nu in deze tijd hooikoortsachtige klachten. Dan kun je net als mij histamine – intolerantie hebben. Voor mij leverde dit eindelijk inzicht in mijn triggers voor migraine. Hoe werkt dit bij jou? Daar ga je achter komen door het eliminatiedieet. In dit artikel lees je de verschillende persoonlijke stappen op weg naar meer rust in je lijf.

 

Start met een testperiode en hou een voedingsdagboek bij waarin je symptomen aangeeft

 

Histamine - rijke producten hebben de volgende eigenschappen: oud – gefermenteerd – vaak gezond. Dus als je denkt dat je gezond bezig bent, krijg je juist problemen met je gezondheid doordat je histamine-levels te veel stijgen. 


Histamine rijke producten: start lijst (zelf onderzoeken of het klopt)

 

Drank:

alcoholische dranken waaronder wijn – bier (ook alcohol vrij bier) – champagne

 

Fruit:

bananen – frambozen – druiven – kersen – bessen – aardbeien – avocado – pruimen – dadels – grapefruit – papaya – mango – citrusvruchten

 

Gefermenteerde producten:

gerookte zalm – rookworst – sojasaus – tofu – tempeh – paddenstoelen

 

Groenten:

spinazie – tomaat – zuurkool

 

Kazen:

belegen-, en oude kaas – schimmelkazen (brie, camembert) – blauwaderkazen (gorgonzola, roquefort)

 

Kruiden:

kerrie – kaneel – kardemon – laos – gember – peper – paprikapoeder – chili – kruidnagel – koriander – anijs – vanille – bouillonblokjes

 

Vis:

haring – makreel – sardine – tonijn – schaal- en schelpdieren – zalm – ansjovis – sardine – makreel

 

Vlees:

varkensvlees

 

Overige producten:

cacao – chocolade – drop – pinda’s – zaden

 

Besteed aandacht na het eten van deze voedingsmiddelen om te zien of je een reactie krijgt. Zoals met alle dingen, is met mate de sleutel. Ik heb een voorbeeld dagboek voor je in de bijlage waarop je je voeding noteert en je eventuele klachten.

 

Persoonlijke histaminerijke producten Lijst compleet? Start minimaal 4 weken met eliminatie

Waarom wil je dit ook al weer? Wat is je doel? Je lichaam reageert continue op intoleranties. Om rust in de tent te krijgen is het nodig om vier weken te elimineren.

 

Maak een planning wat je de komende weken doet en waar je afspraken hebt. Zoek uit wat mogelijk is om vier weken histamine – arme voeding te nuttigen. Maak bijvoorbeeld weekmenu’s zodat je duidelijk hebt wat je gaat eten – wanneer en wat je nodig hebt aan voeding.

 

Histamine op een natuurlijke manier verlagen

Er zijn een aantal producten die je helpen zodat je lichaam op een natuurlijke manier de histamine verlaagt.

 

Vit C – ananas – brandnetel – stuifmeel – blauwe bessen

 

Voeg deze producten dagelijks toe aan je weekmenu in de vier weken eliminatie.

 

En dan? Is de histamine intolerantie na vier weken opgelost?

In deze vier weken geef je je lichaam tijd om te herstellen. Tot rust te komen. Na vier weken kun je één voor één de verschillende voedingsmiddelen weer toevoegen. Doe dit niet te snel want je kunt er sterk op reageren. Onder begeleiding is wel aan te bevelen. Dan kun je ook werken aan je lekkende darm bijvoorbeeld.    

 

Belangrijk is verder om te achterhalen wat de oorzaak is van het tekort aan DAO enzymen. Is het de lekkende darm of medicatie bijwerkingen zoals aspirine, ibuprofen en antidepressiva of een erfelijke aanleg zijn. Je kunt bij mij een test komen doen om er zeker van te zijn wat of jij voldoende DAO enzymen aanmaakt op. https://www.darmklachten.nl/testen/histamine-intolerantie/ Ook kan ik je helpen met een gericht plan bij het oplossen van je gevoelige, darm. 

 

Mocht je idd te weinig DAO enzymen aanmaken dan kun je een supplement slikken met DAO. Dit kan ervoor zorgen dat de histamine die je via voeding binnenkrijgt in de darmen beter wordt afgebroken. Dan moet wel vaststaan dat je inderdaad een gebrek aan DAO hebt (testen dus) anders heeft het geen zin. Het supplement heeft namelijk geen effect op de hoeveelheid histamine die je lichaam zelf aanmaakt; het verlaagt alleen de histamine uit de voeding die je hebt gegeten. Dit kan er wel toe leiden dat de totale hoeveelheid histamine onder jouw drempelwaarde komt, waardoor je klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Het blijft echter zaak om er ook voor te zorgen dat je minder histamine binnenkrijgt van buitenaf. Een kwestie van volhouden dus!

 

Wil je  op een professionele en persoonlijke manier geholpen worden om van je histamine overgevoeligheid af te komen? Stuur mij een mailtje info@bewustmetnynke.nl of bel vandaag nog met 0625044712.

 

Energieke groet,

Nynke