· 

Wat iedereen met MIGRAINE, darmproblemen en HARTkloppingen zou moeten weten over Histamine


Heb jij ervaring met onverklaarbare hoofdpijn of angst? Of een onregelmatige menstruatiecyclus?

Of kleurt je gezicht rood bij het drinken van rode wijn? Krijg je een gevoelige tong of gaat je neus lopen bij het eten van bananen, avocado’s of aubergines? Is het antwoord ja op deze vragen? Dan zou je wel eens een histamine intolerantie kunnen hebben. In dit artikel leg ik uit wat histamine precies is en welke gevolgen een te hoog gehalte kan hebben voor je gezondheid en waarom het stiekem een sloper is van je energie.

 

Wat is histamine?

Histamine is een natuurlijk eiwit en betrokken bij chemische processen in je immuunsysteem, je spijsvertering en je zenuwstelsel. Als een neurotransmitter, communiceert het en geeft histamine informatie door aan je lichaam en je hersenen. Het is ook betrokken bij je maag, het zorgt er namelijk voor dat je maagzuur aanmaakt en stimuleert je bloedsomloop.

 

Probleem teveel histamine

Je lichaam maakt zelf histamine aan en het zit verschillende voedingsmiddelen. Daarom zit het altijd in kleine hoeveelheden in je lichaam. Er kan echter ook een teveel aan histamine ontstaan. Dit kan verschillende klachten geven zoals een verstopte neus, slapeloosheid, benauwdheid en migraine. Deze klachten ontstaan pas wanneer de drempel wordt overschreden. Deze drempel ligt voor iedereen verschillend en kan door verschillende oorzaken worden verlaagd.

 

Hoe ontstaat er een teveel aan histamine?

De balans in je lichaam voor histamine wordt normaal bewaakt door verschillende enzymen. Het DAO enzym heeft hierin een belangrijke rol. Een teveel aan histamine in je lichaam wordt afgebroken door dit enzym. Wanneer dit enzym minder sterk werkt stijgt je histamine-spiegel. De oorzaak van de mindere werking kan veroorzaakt worden door een verstoorde darmflora, disbalans van je lever, infecties, genetische afwijking waardoor je minder DAO enzymen aanmaakt, of medicijngebruik of stress.  

 

histamine rijke voeding

histamine

spinazie en tomaat = histamine rijk receptHistamine rijke voeding is vaak gezonde voeding

De histamine-spiegel kan ook stijgen als gevolg van je voeding. Door histamine rijke voeding te eten of voeding te eten die histamine vrijzetting veroorzaakt vanuit de mestcellen. Histamine ligt namelijk in je lichaam opgeslagen in mestcellen en komt vrij na activatie. Dit gebeurt wanneer je huid, slokdarm, maag, darm, longen, in contact komen met ongewenste binnendringers. Dan komt histamine vrij.

 

Voedingsmiddelen rijk aan histamine zijn:

zuurkool, oude kaas, yoghurt, rode wijn, chocolade, bier, aardbei, vanille, gember, worst, vis uit blik of gerookt, tomaten, aubergine, spinazie, citrusfruit, gedroogd fruit, (avocado, banaan, ananas, frambozen = zijn vrijzetters van histamine)

 

DAO enzym blokkeerders:

Alcohol, zwarte thee, groene thee, mate, energiedrankjes zorgen ervoor dat DAO enzym geblokt wordt.

 

Wat gebeurt er als het teveel aan histamine stijgt?

Histamine veroorzaakt dat je bloedvaten opzwellen of verwijden zodat je witte bloedcellen snel de ontsteking kunnen vinden en bestrijden. De opbouw van deze histamine levels veroorzaakt dat je hoofdpijn, jeuk, misselijk of hartkloppingen voelt. Dit is een natuurlijk reactie van je lichaam, maar wordt een probleem wanneer je de histamine niet afbreekt. Dan creëer je een histamine intolerantie. Omdat histamine door je bloedvaten stroomt kan histamine overal in je lichaam schade veroorzaken.

 

Bekende symptomen van histamine-intolerantie zijn:

·         Migraine

·         Hoofdpijn

·         Moeite om in slaap te komen

·         Lage bloeddruk

·         Duizeligheid

·         Onregelmatige hartslag

·         Angst

·         Misselijkheid

·         Buikkrampen

·         Abnormale menstruatiecyclus

·         Benauwdheid, niezen,

·         Netelroos

·         Vermoeidheid

·         Weefsel zwelling

 

En nu? Ik herken vele klachten. Heb ik nu een histamine-intolerantie?

Een groot deel van de oorzaak kan in de darmen liggen. Mensen met een gevoelige of prikkelbare darm lopen een verhoogde kans op histamine intolerantie. Een ontlasting-onderzoek kan antwoord geven of parasieten de boosdoener zijn, of intoleranties zoals gluten of lactose je parten spelen. Vraag dan ook je histamine waardes op.

 

Wil je weten of de oorzaak genetisch is en er sprake is van een deficiëntie DAO enzym? Ook dan kan een onderzoek uitkomst bieden. Vraag je huisarts voor een test. Wil die het niet testen? Kijk dan eens op deze site. https://www.darmklachten.nl/testen/histamine-intolerantie/

 

Wat kan jij zelf doen:

·         Zorg voor meer ontspanning = stress is een grote trigger van histamine

·         Eet vers en gevarieerd = bewaard eten verhoogd de histamine waardes

·         Verwijder chemicaliën en zware metalen uit je cosmetica en schoonmaakmiddelen

·         Verwijder tijdelijk de histaminerijke voeding

 

Oplossing: eliminatiedieet.

Wil je je probleem oplossen en kan je wel wat hulp gebruiken? Ik help je om een eliminatie dieet op maat te stellen. Maatwerk is nodig omdat iedereen andere grenzen heeft en andere darmflora. 

Lees volgende week meer over het eliminatie dieet bij histamine intolerantie.

 

Energieke groet,

Nynke