Wat precies heeft vergeetachtigheid te maken met je vertering?

Laatst gaf ik een presentatie over vertering aan een groep oudere dames. Deze dames waren allen boven de 50. Ze stonden volop in het leven. Wel hier en daar wat klachten maar dat stelde niks voor. Niet zeuren, doorpakken, is hun motto. Allen zeer geïnteresseerd in voeding en gezondheid. Wat ik opvallend vond was dat een groot gedeelte van deze groep dames maagzuurremmers gebruikte.

 

20 van de 25 dames. Ik schrok. Waarom? Omdat Ik weet dat de vertering bij mensen die maagzuurremmers gebruiken minder goed verloopt. Op de korte termijn kan het een oplossing zijn maar op de lange termijn is het vragen om problemen. Bijvoorbeeld met je geheugen en de aanmaak van bloed. Hoe zit dat dan precies?

 

Probleem

Vit b12 zit in dierlijke producten zoals vlees. Wanneer je dit eet, komt vit b12 in een niet actieve vorm in je maag. Met deze vorm kan je lichaam niks. Het moet nog geactiveerd worden. Dat vindt normaal gesproken plaats in je maag - onderin door de intrinsieke factor. In een zure omgeving. Echter bij het slikken van maagzuurremmers is er geen zure omgeving meer. Maagzuurremmers verhogen namelijk de zuurgraad van je maagzuur. Met een verhoogde zuurgraad gaat de intrinsieke factor minder goed werken. Gevolg: vit b12 wordt niet geactiveerd. Wat heeft dit voor gevolgen voor je lichaam?

 

Waarom is het een probleem?

Vit b12 in de actieve vorm is bij tal van processen nodig in je lichaam. Bijvoorbeeld bij de synthese van je DNA, in je hersenen, bij de herstelprocessen en bij het vormen van bloed.

 

Als hersenfuncties niet goed worden uitgevoerd, dan kun je last krijgen van:

Geheugenproblemen, korte-termijn geheugen. Dus je staat bij de kast maar je weet niet meer wat je zou pakken. Je concentratie is slecht, je krijgt neerslachtige gedachtes, angstig, stemmingswisselingen. Maar ook vermoeidheid, licht gevoel in je hoofd, hoofdpijn, oorsuizen, koude handen/ voeten.  Spierzwakte. Slaapstoornissen, menstruatieproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, en nog veel meer.

 

Oplossing:

Je kunt niet zonder meer stoppen met een maagzuurremmer. Er is een reden dat je een maagzuurremmer gebruikt. Misschien in combinatie met andere medicatie. Medicatie die je maagwand dun maakt waardoor je de maagzuurremmer nodig hebt (aspirine is zo’n medicijn). Dan is stap 1 eerst kijken naar een andere bloedverdunner die geen gevolgen heeft voor je maagwand. Zodat je je maagwand kunt herstellen.

 

Is medicatie niet de reden? Dan is er een goede mogelijkheid dat met veranderen van leefstijl je maagzuur verbeterd en je kunt stoppen met de maagzuurremmer. Ik zou je graag willen laten zien hoe je dit zelf kunt voelen en ontdekken.

 

 

Een maagzuurremmer is nooit bedoeld als chronisch. Maar is altijd tijdelijk