Dames opgelet: 60% meer kans op botontkalking

8 vragen over botontkalking = osteoporose

 

1: Wat is osteoporose?

 

Botontkalking is een botaandoening waarbij het  botweefsel zodanig is verminderd dat al bij geringe  belasting een heup- of polsfractuur of een inzakking van de wervels kan ontstaan. Het is eigenlijk geen botontkalking maar botarmoede. Er verdwijnt namelijk meer dan alleen kalk uit het bot. De hele structuur veranderd.

 

2: Hoe krijg je osteoporose?

Tot je 35ste maak je meer botten aan dan je afbreekt. Je zit in de opbouwfase. Daarna verdwijnt dit evenwicht langzaam. De afbraak van botten neemt toe ten opzichte van de opbouw. Bij de opbouw van botten speelt oestrogeen nauwelijks een rol. Maar bij de afbraak van botten juist wel. Oestrogeen remt de botafbraak waardoor vrouwen in de overgang een grotere kans hebben op osteoporose. Het komt er eigenlijk op neer dat wie meer spaart, minder snel problemen zal hebben.

 

3: Is het te voorkomen?

Je kunt een aantal dingen doen om het uit te stellen of het proces te vertragen. Vitamine D, vitamine C, calciumrijke voeding (en dan bedoel ik niet melk) en silicium vormen de basis. Ook is je eiwitinname van belang. 35% van je botten bestaat uit eiwitten. Bewegen door de zwaartekracht op je botten te gebruiken. Dus wandelen, hardlopen, dansen, touwtjespringen zijn zeker zinvol.

 

4: Wie heeft er meer risico?

·         Vrouwen eerder dan mannen en dan vooral dames in de overgang en magere dames.

·         Zit het in de familie, dan is er een verhoogd risico

·         Regelmatig eten van Kant en klaar maaltijden

·         Medicatie gebruiken zoals corticosteroïden, laxeermiddelen, antidepressiva, maagzuurbindende middelen – lopen ook een risico.

·         Mensen die weinig bewegen

·         Roken – koffie – alcohol – eetstoornissen

·         Ziekten als astma, reuma, darm- huidziekten, diabetes, levercirrose

·         Mensen die een tekort hebben aan vitamine D, vitamine C, Vitamine K2, silicium, calcium, magnesium

·         Mensen die verzurend eten

 

5: Hoe erg is het osteoporose?

70% van de mensen in Nederland weten niet dat ze rondlopen met osteoporose. Ze zijn niet gediagnostiseerd. Van de mensen die wel is gediagnostiseerd hebben er veel een verkeerde behandeling. Een inschatting is dat er jaarlijks 83.000 gevallen van botbreuken voorkomen. Daarvan weten we alleen niet dat osteoporose de oorzaak is.

Wat zeer opvallend is dat er gebieden op de wereld voorkomen waar geen osteoporose voorkomt.

 

Naast de breuken kun je veel last hebben van je rug als gevolg van verzakkingen. En ga je kromlopen, dan kunnen je organen in de knel raken.

 

6: Hoe weet je of je osteoporose hebt?

Het meest betrouwbaar is een botmassa meting in het ziekenhuis van je heupgewricht. Maar wil je al een indicatie, dan kun je ook bij mij op de body-scan. Dit apparaat met je lichaamssamenstelling. Met andere woorden: waar bestaat je gewicht uit? Vet – vocht – spieren – botten – en door een berekening los te laten op deze gegevens kan ik je ook vertellen hoe snel je stofwisseling werkt en of je wel voldoende eet.

 

7: Waarom is vroege diagnostiek belangrijk?

Voorkomen is beter dan genezen. Botopbouw vindt na je 35ste niet meer plaats zegt men. Dus is het belangrijk om zoveel mogelijk botten aan te maken. Wel kun je het proces van afbraak een halt toe te roepen, vertragen. 

 

8: Wat kun je zelf doen om je botten weer sterker te maken?  

·         Veel groenten eten = minimaal 500 gram per dag

·         Na je 50ste je vit D 3 aanvullen met vitamine K

·         Dagelijks 30 minuten wandelen – dansen – bewegen dus

·         Voldoende water / thee drinken

·         Stoppen met roken

·         Suikerinname minimaliseren

·         Zorg voor voldoende eiwitten in je voeding

 

Ben jij nieuwsgierig geworden hoe dit bij jou zit? Kom je botdichtheid meten op mijn boy scan. Dit geeft een indicatie over je botdichtheid. Daarbij kan ik je persoonlijk advies geven wat je kunt doen om je botten weer sterker te maken.

Laat een bericht achter op contact of bel/ app mij op 06 250 44 712

 

Waarom? Omdat je het waard bent!

 

Energieke groet, Nynke