Fit en vitaal de winter door: check je vit D status en doe de test!

Vitamine D is essentieel. Een vitamine die je lichaam niet zelf aan kan maken. Dus moet je zorgen dat je lichaam het voldoende binnen krijgt. En dat is bij vitamine D een probleem. De voornaamste bron van Vit D is namelijk zonlicht. Nu de R in de maand zit is de zon niet krachtig genoeg meer. Bovendien lopen we er buiten ingepakt met sjaal/ dikke jas bij. Geen mogelijkheid meer om via je huid vit D op te nemen. Dus zou je dit in de zomer voldoende moeten opnemen via

de huid. Dat klinkt heel simpel maar dat is het niet. We zitten zomers namelijk te veel binnen, we smeren ons teveel in, of we zijn te oud geworden waardoor voldoende opname niet meer mogelijk is.

 

 Gevolg: veel mensen lopen rond met een tekort. En dat is niet goed. Het zorgt namelijk voor een energieprobleem. Maar dat niet alleen. Je wordt vatbaar voor verkoudheid. Hoe zit dit bij jou? Hoe herken je de signalen van een mogelijk tekort? En wat kun je doen om het tekort te herstellen?

 

Functies van vit D

Het verraderlijke aan een tekort is dat je het niet merkt. Tot het grote tekort vormen aan neemt en je niet gelijk denkt aan vitamine D te kort. Pijn in de liezen, omvallen, spierpijn, of je zo moe vallen. Vervelende klachten met ingrijpende gevolgen. Vitamine d zorgt namelijk voor:

·         Sterk immuunsysteem

·         Zorgt voor het opnemen van verschillende mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfaat en zink

·         Verlaagt de kans op diabetes

·         Beschermt tegen hart- en vaatziektes

 

Er zijn mensen die een verhoogt risico lopen op een mogelijk vit D te kort.

Dit zijn:

·         Mensen ouder dan 50 jaar

·         Mensen met een donkere huidskleur

·         Kleine kinderen

·         Mensen die in de zomer te weinig buiten komen tussen 12.00 – 15.00

 

Wat zijn de klachten bij een mogelijk een tekort?

·         Regelmatig verkouden en griep

·         Slappe spieren en spierkrampen

·         Gewrichtspijn

·         Tandvleesaandoeningen

·         Chronische vermoeidheid

·         Depressieve gevoelens

·         Lusteloosheid

·         Vaak botbreuken

·         Slapeloosheid

·         Overgewicht

 

 

Herken je een aantal klachten? Vul dan nu de test in. Geef een cijfer aan de verschillende symptomen. Heb je een score van meer dan 150 punten?App of mail mij dan en ik neem contact met je op wat je kunt doen om je vit D weer aan te vullen. Want dit houdt meer in dan een pilletje slikken.

 

Vitale groet, Nynke