· 

Ik eet gezond = Oh Ja?

Veel mensen om mij heen denken dat ze gezond eten. Als ik dan eens een vraag stel, wat eet je dan precies? Dan zeggen mensen vaak het volgende: ’s morgens een bakje magere yoghurt met muesli en ’s middags een boterham met kaas & ham en een glas karnemelk. En tussendoor een stuk fruit of koek en ‘s avonds aardappelen – groente – vlees. Klinkt niet gek. Maar weet jij zo of dit gezond is? Weet jij wat je lichaam nodig heeft? Hoeveel vezels eet je op een dag? Hoeveel eiwitten? En hoeveel vet? En misschien wel nog belangrijker: hoe weet je nu wat je lichaam nodig heeft?

 

Wat heb je geleerd hoe het moet?

Mij is geleerd dat melk goed voor mij is, daar krijg je sterke botten van – een bruine boterham met kaas erg voedzaam is en aardappelen groenten en vlees zorgt voor voldoende groenten. Dat is mij geleerd dus dat heb ik zo jarenlang gedaan. Tot ik merkte dat het in mijn buik niet goed ging en ik vaak verkouden was. Mijn honger was weg, en mijn maag speelde regelmatig op. Er waren ook dagen bij dat ik niet of nauwelijks kon poepen.  Het eten zit je in de weg. Dan klopt het dus niet. Je eet niet eten waar je lichaam zich beter van voelt. Je bent bezig met voeden in plaats van verteren.  

 

Wat zou je dan wel moeten eten?

Dat is een hele goeie vraag en een hele persoonlijke vraag. Dit betekent namelijk voor iedereen wat anders. Voor de één is een ontbijt met yoghurt goed en voor de ander niet. Die krijgt zuurbranden. Voor de één kan een gekookt eitje prima, de ander wordt er winderig van. Je lichaam geeft het dus haarfijn aan. Het geeft signalen aan jou hoe je aan het verteren bent. Heb je alweer honger? Eet je omdat je moet eten? Blaast je buik op? Hoe vaak heb je ontlasting? Allemaal signalen van je lichaam.  Door te luisteren naar je lichaam kun je ontdekken wat je nodig hebt en wat goed is voor je. Daar krijg je namelijk energie van en bovendien een goed humeur!

 

Hoe begin je met veranderen?

Begin eerst eens te kijken wat je nu doet (een nulmeting). Kijk daarna hoe je reageert. Wanneer blaast je buik op? Schrijf het allemaal gewoon een tijdje op. Wat je eet en wat er gebeurt er in je lichaam. Wat valt je op? Vervolgens kun je wat gaan veranderen. Een ander ontbijt zonder lactose, de boterham vervangen door een heerlijke maaltijdsalade, de tussendoortjes met suiker laten staan, het klinkt zo simpel. De belangrijkste stap is dat je bewust wordt dat je invloed hebt. Jij bepaalt je gezondheid voor een groot gedeelte.

 

En wat kan een orthomoleculair coach bijdragen?

Als coach neem ik je mee in jouw veranderingen. Stap voor stap. In slechts drie maanden tijd kan ik je laten ervaren wat wel goed werkt en wat niet.  Waar heb je meer van nodig en wat kan wel wat minder. Een persoonlijke verteringspuzzel. Want zeg nou zelf: veranderen is best moeilijk.

Ook heb ik veel kennis van vertering. Wat gaat er fout? Hoe weet je dat? Hoe merk je verschil? Etc. Samen heb je een compleet pakket voor jouw verandering.

 

 

Herken je je in bovenstaande en kun je wel wat hulp gebruiken bij het veranderen? Laat het mij weten door een mail te sturen naar info@bewustmetnynke.nl.  

 

Energieke groet,

Nynke