· 

Waarom eet ik regelmatig zeewier en zouden meer mensen dit mogen doen.

Waarom zou je regelmatig zeewier moeten eten?

 

Inleiding

Sinds ik minder brood eet, eet ik regelmatig zeewier. Dit doe ik om zo mijn jodium aan te vullen. In Nederland wordt namelijk jodium toegevoegd aan het brood. Dit zit verwerkt in het bakkerszout. Je krijgt dus automatisch minder jodium binnen wanneer je minder brood eet. Waarvoor heb je jodium nodig? En waar zit dat nog meer in?  

 

Probleem

In mijn praktijk zie ik een hoop vrouwen met een jodiumtekort. Dit merk je bijvoorbeeld aan de werking van je schildklier. Die gaat trager werken, waardoor je bijv problemen krijgt met je bloeddruk, thermosstaat, en je immuunsysteem en bijv met je stofwisseling. Bij het aanmaken van schildklierhormonen, heeft je schildklier behoefte aan jodium. Een ander probleem is dat er maar weinig jodiumrijke producten in Nederland zijn. Een tekort is dus zo ontstaan.

 

Oplossing

De oplossing voor een jodiumtekort ligt in de zee… Namelijk in de groenten uit de zee. Zeewier of algen. Allebei jodiumrijke producten. Door 2 keer per week zeewier toe te voegen aan mijn salade of door de soep, krijg ik voldoende jodium binnen. Maar je zou ook vis kunnen gaan eten. Ik ben alleen niet zo’n voorstander om meer dan 2 keer per week vis te eten. Er zit naast jodium ook zoveel andere dingen in vis wat minder goed voor je is. Dat heeft zeewier veel minder.

 

Zeewier voor iedereen

Ook als je wel brood eet zijn er een aantal goeie redenen om regelmatig zeewier te eten. Zeewier is namelijk rijk aan ijzer, stabiliseert je bloedsuiker, rijk aan omega 3, bron van vezels…

 

Hoe begin je met dit zeewier avontuur? En waar smaakt zeewier naar?

Zeewier kun je tegenwoordig in bijna elke supermarkt kopen. Start als beginner met de wat lichtere  smaken zoals dulse of zeesla. Deze zijn het meest toegankelijk.

Zeewier is rijk aan umami en heeft een zilte smaak. Rustig opbouwen door wat toe te voegen aan een salade met sla of als smaak verfijner door de soep.

 

Een lekker recept: 

Salade met zeewier. https://www.bewustmetnynke.nl/lunch/zeewiersalade-met-avocado/

Probeer het eens uit en kijk wat er verandert.

 

Nieuwsgierig naar meer ideeën om je stofwisseling te versnellen?

Kom langs voor een gratis intake en ik vertel je er graag meer over hoe dit persoonlijk voor jou werkt.

 

Veel plezier met zeewier!

Nynke