· 

Kan lijnzaad jouw hormonen helpen?

Zit jij ook aan het vogelzaad? Ja ik heb het over lijnzaad. Regelmatig gooi ik een lepel gemalen lijnzaad door mijn muesli. Meestal met als doel om mijn vezelvolume voor mijn darmen te vergroten. Maar in de week voor ik ongesteld word, doe ik dit ook om een andere reden. Waarom? Om minder chagrijnig te worden… Kan dat? Ja dat kan. Geldt dat voor iedereen? Nee zeker niet. Lees daarom vooral eerst verder.

 

Lijnzaad – lignanen – vezels

Lijnzaad bestaat uit lignanen. Lignanen zijn een soort vezels. Je darmflora is blij met deze vezels.  Eerst worden de lignanen gefermenteerd. Dit betekent letterlijk rotten. Het is dan ook voeding voor je darmflora. En vervolgens zorgt het voor een mooie drol. Tenminste als je er voldoende bij drinkt. Dat is wel echt een belangrijke voorwaarde, anders raak je namelijk verstopt. Als je lijnzaad gebruikt om goed te kunnen poepen dan is het verstandig om dit af te wisselen met andere mooie vezels. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld kokosrasp, chiazaad, abrikozen, pruimen, als vezels in mijn ontbijt.

 

Lijnzaad – fyto – oestrogeen

Een andere werking van lijnzaad heeft te maken met je vrouwelijke hormonen. Lijnzaad valt onder de fyto oestrogenen. Dit betekent dat het een uitwerking heeft op je vrouwelijke hormonen. Lijnzaad imiteert als het ware je oestrogeen. Dit kan handig zijn wanneer je wat te weinig aanmaakt van die oestrogenen of wanneer je in je menstruatiecyclus een lager niveau hebt. Door de inname van lijnzaad verhoog je deze oestrogenen. Maar heb je al teveel oestrogenen in je lichaam omdat je moeite hebt met je ontlasting of je lever heeft moeite met het heropnemen van de hormonen, dan kun je het beter niet doen. Dan krijg je teveel oestrogenen. Gevolg kan dan zijn: vet vasthouden, PMS klachten, pijnlijke borsten, migraine, cysten,

 

Hoe weet je of je teveel of te weinig oestrogenen hebt?

Klachten die te maken kunnen hebben met weinig oestrogeen:

·         Je gezicht vertoont meer rimpels

·         Je huid verslapt erg op je lichaam en je  borsten gaan meer hangen

·         Slecht slapen

·         opvliegers en ‘s nachts veel transpireren

·         Je voelt je emotioneel minder sterk

·         Veel bezorgdheid tot wel depressieve gevoelens

·         Blaasproblemen en urine verlies

·         Vaak blaasontsteking

·         Gewrichten zijn gevoeliger

·         verlies van libido

·         Verlies van fut om te sporten

·         Droge slijmvliezen van ogen, vagina en huid

·         Botontkalking

 

Klachten die te maken kunnen hebben met te veel oestrogeen:

·         Vocht vasthouden en zwellingen

·         Zware menstruatie

·         Dikker worden

·         Borsten worden steeds groter

·         Bloedingen na de overgang

·         Vleesbomen

·         Endometriose

·         pijnlijke menstruatie

·         PMS

·         Snel emotioneel

·         Regelmatig een moment van onrust en angsten

·         Vaak hoofdpijn of migraine

·         Slapeloosheid

·         Helder denken is vaak moeilijk

·         Last van rosacea of rode wangen

·         Galblaas problemen

 

Om het zeker te weten kun je een test doen. Een speekseltest. Die kan ik bij je afnemen. De uitslag krijg thuisgestuurd. Aan de hand hiervan kun je vervolgstappen bepalen. Met de juiste voeding voor jou, je vertering verbeteren en je ontgifting verbeteren, is de balans goed te herstellen. Hierdoor worden je klachten minder of verdwijnen zelfs. En dat met goede voeding.  

 

Wacht niet te lang want de disbalans wordt alleen maar groter!

 

Wil je meer weten? Of herken je je in bovenstaande? Neem dan contact met mij op. Ik vertel je graag meer wat ik voor jou kan betekenen.

 

Energieke groet,

 

Nynke