· 

Waarom krijg ik migraine bij de halve marathon?

Drie keer per jaar doe ik mee aan een halve marathon hardlopen. 21 kilometer. Ik weet al voordat ik begin dat ik halverwege of bij de finish een migraineaanval ga krijgen. Toch doe ik elke keer weer mee. Waarom???? zou je denken. Het houdt me fit en ik vind het rennen heerlijk. De migraineaanval duurt gelukkig niet langer dan 3 uren... 

 

Hardlopen en migraine. 

Ik ben al ver met het oplossen van de oorzaken van mijn migraine. Het lopen van de halve marathon is echter nog steeds een trigger. Wat zorgt dat ik deze aanvallen krijg op dat moment? Wat gebeurt er precies in mijn hersenen? Waardoor verwijden mijn bloedvaten en zie ik sterretjes en krijg ik hoofdpijn?

 

Energie

Een halve marathon duurt bij mij 2 uren. Precies. Ik loop namelijk altijd rond de 10,5 kilometer per uur. De eerste helft van de marathon gebruikt mijn lichaam koolhydraten en vetten voor de verbranding. Langzaam raken de koolhydraten op. Als ze werkelijk op zijn, komt het probleem denk ik.

 

Bloedvaten in de hersenen knijpen dicht

Mijn hersenen vragen om koolhydraten (glucose) maar het is op. De glucose heeft invloed op de vaten. Het voelt alsof mijn bloedvaten dicht knijpen. Ik ga sterretjes zien, mijn zicht wordt minder, mijn arm begint te tintelen. Ik stop en ga rustig ademhalen. Vervolgens gooi ik er een suikershot in. Een gelletje met veel suikers. In no time voel ik dit stromen door mijn aderen naar mijn hersenen. Ik doe het weer.Ik vervolg mijn marathon weer en kom rond de 2 uren over de finish. Gehaald.

 

Toch vraag ik mij af: dit voelt namelijk niet helemaal gezond. Hoe kan ik dit anders doen?

Zorgt hardlopen voor zoveel stress? Moet ik meer trainen? Of juist rustiger lopen? Dit laatste lijkt mij de oplossing voor mij. Ik ga een hardloophorloge kopen zodat ik kan zien hoe snel mijn hartslag is. Dit dwingt me om rustiger te lopen. De volgende halve marathon ga ik zonder migraine lopen...