· 

Wat heeft slecht slapen te maken met je darmen?

Wat heeft slecht slapen te maken met je darm?

 

Bij slaapproblemen denk je niet als eerste aan je darmen. Toch zie ik in mijn praktijk regelmatig mensen met darmproblemen die ook slecht slapen. Vaak samen met stress. Hoe zit dit? Is dit logisch? Ja hier kan wel degelijk sprake zijn van een verband. Ik zie een aantal mogelijkheden:

 

·         Wanneer je slecht verteerd (weinig maagzuur of foute combinatie) kan er gisting ontstaan waardoor je onrustig gaat slapen.

 

·         Door te veel brood eten (overmaat aan tarwegluten), of melk (lactose) of soja kan de aanmaak van bepaalde hormonen (neurotransmitters in dit geval) sterk ontregeld worden.

 

·         Je darmflora is van grote invloed op de aanmaak van neurotransmitters (hormonen) maar ook op de heropname van hormonen. Allemaal stoffen die onze slaap in goede banen moeten leiden.

 

·         De klachten in de darm kunnen leiden tot overbelasting van de lever hierdoor ga je zweten bijvoordeeld in de tweede helft van de nacht.

 

·         Bij een spastische darm treedt vaak verstoring op van de aanmaak van serotonine (gelukshormoon). Voldoende serotonine is nodig voor de aanmaak van melatonine.

 

Heb jij een darmprobleem en slaap je slecht? Dan is dit zeker voor jou de moeite waard om uit te zoeken waardoor jouw darmprobleem ontstaat. Grote kans dat je dan weer overheerlijk slaapt…

 

 

Op zaterdag 17 februari bij fysiopraktijk Suo Marte in Sneek houden we een informatiemiddag over darmproblemen. Let’s talk about POEP. Op zoek naar de oorzaak van je darmprobleem. Meld je hier aan als jij ook meer wilt weten over jouw specifieke darmprobleem zodat jij ook weer lekker kunt slapen.

 

Let op er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.