· 

Denk jij aan vezels wanneer je groenten uitzoekt?

Denk jij aan vezels wanneer je groenten kiest?  

Wij Nederlanders zijn er goed in om groenten te kiezen die de supermarkt graag wil verkopen. Wat in de aanbieding is, kopen we. Dit zijn echter heel vaak niet de groenten met veel vezels. De supermarkt bepaald onze favoriete groenten. Zelf kies ik vaak voor groenten van het seizoen en veelal vezelrijke groenten. Waarom? Daar worden mijn darmen blij van. Hoezo? Hoe zit dat?

 

Darmflora bestaat uit bacteriën, schimmels en gisten

In je darmen krioelt het van de beestjes. Als je goed inzoomt vind je daar bacteriën, schimmels en gisten. Bij een goed evenwicht heerst er een balans tussen goede en slechte bacteriën. Zo ook met de schimmels en de gisten.

 

Darmflora is als je moestuin

Je darmflora moet je dus onderhouden. Dit doe je door verschillende soorten vezels te eten, voldoende te drinken, te eten wat bij jouw lichaam past, en niet te veel suikers naar binnen te gooien. Das best een klus. Want zeg nou eerlijk: weet jij hoeveel vezels je dagelijks eet? En wat je eigenlijk zou moeten eten?

 

Te weinig vezels

De helft van de Nederlanders eet echt veel te weinig vezels. Hierin zijn kinderen en ouderen het laagst vertegenwoordigt qua vezels. De meeste mensen eten nog geen eens de helft, en bovendien heel veel dezelfde vezels. Dat heb je al snel als je en ontbijt met brood en een broodlunch nuttigt en Hollandse pot de avondmaaltijd is.

 

Weet jij wat vezels zijn? En wat voor nut ze hebben?

Vezels geven de darmflora voeding. Hier krijg je onder andere vitamine K voor terug. Ook krijg je er een betere darmwerking van doordat het je darmwand stimuleert om te bewegen. Hierbij geldt wel een kanttekening, dat je eet wat bij je past en dus niet waar je buikklachten van krijgt.

 

Favoriete vezelrijke groenten

Wat bij ons regelmatig op tafel staat is

·         Boerenkool

·         Broccoli

·         Rode kool

·         Pastinaak

·         Peulvruchten zoals kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine boon

·         Doperwten

·         Spruitjes

·         Winterpeen

 

Een voorbeeld van hoe ik boerenkool klaar maak: boerenkoolburger

 

Wat eet jij aan vezels op een dag? Heb je dit wel eens nagekeken?

Op 17 februari tijdens de open middag is er aandacht voor de darmen: Let’s talk about poep! We besteden hier natuurlijk aandacht aan.  Je kunt bijv een vezeltest doen en advies krijgen over de verschillende vezels.

 

Kom je ook  17 februari van 13.00 - 16.00?  Meld je aan door op deze link te klikken.  

 

Aan de slag met je darmen!

 

Energieke groet,

Nynke