· 

Hoezo geeft brood met kaas winderigheid

Ik weet het nog goed. Toen ik nog dagelijks een boterham at, kreeg ik regelmatig tijdens het hardlopen last van winderigheid. Op zich niet zo heel erg in de buitenlucht, maar wel opvallend.

Wat was er aan de hand met mijn darmen? En waardoor kreeg ik deze winderigheid???

 

Probleem

Een persoonlijk onderzoekje volgde naar mijn winderigheid. Hardlopen deed ik op twee verschillende momenten. De ene keer in de ochtend en de andere keer in de avond. In de ochtend at ik voor het hardlopen een boterham met kaas. Lekker makkelijk en snel. En in de avond at ik groenten – met vlees / vis. Al vrij snel kwam ik er achter dat ik winderig werd na het eten van een boterham met kaas. En niet na mijn avondeten. Wat zit er dan in dat zorgt voor winderigheid? Dacht ik.

 

Oorzaak

De meest voorkomende voedingsstof in een boterham is zetmeel. En die in kaas zijn eiwitten. Wat doen deze twee samen met je vertering in je maag?

·         Eiwitten zijn het lastigste – meest complex – voor je maagsappen om te verteren. Het vraagt dan ook veel tijd van je maag voordat de eiwitten die inmiddels zijn omgezet in aminozuren, door kunnen naar de twaalfvingerige darm.

·         Zetmeel vertering begint al in de mond. Door goed te kauwen kan het enzym amylase goed haar werk kan doen. Goed kauwen… wat betekent dat? Met een boterham zou je 10 keer moeten kauwen iedere hap…. Nee dat deed ik niet. Dit in combinatie met het eten van eiwitten zorgde bij mij voor een foute vertering. De verteringssappen heffen elkaar op met als resultaat dat de eiwitten gaan rotten en het zetmeel zal fermenteren. Resultaat: stinkende scheten, opgeblazen buik en de volgende dag halfverteerde ontlasting.

 

Oplossing

De combinatie brood + kaas eruit halen. Deze heb ik vervangen voor een shake met avocado + havermout. Ook heb ik mijn voedingspatroon verandert waardoor ik beter ben gaan verteren. Daarin is de belangrijkste verandering voor mij geweest: meer groenten – minder brood.

 

 

Nieuwsgierig hoe dit voor jou werkt? Hoe jij je spijsvertering kan verbeteren? Kom dan ook naar onze open dag op 17 februari bij Suo MArte. Kijk voor meer informatie bij DArmen de BAAS