· 

Wist je dat de oorzaak van migraine uit je darmen kan komen?

Sinds mijn darmen rustig zijn, heb ik minder last van migraine. Dit is heel logisch, maar bij veel mensen met migraine niet bekent. Hoe zit dit dan? Wat speelt er in je darmen af dat een rol kan spelen bij het ontstaan van een migraine aanval? En kun je er iets aan doen? Lees het hier.

 

Probleem

Lang heb ik problemen gehad met mijn vertering. Mijn darmen zorgden vaak voor een opgeblazen buik, krampen en diarree. Wanneer je darmen niet optimaal functioneren, kun je ervan uit gaan dat bepaalde hormonen in je darmen uit balans raken.

 

Een voorbeeld: vrouwelijke hormonen als oestrogenen. Het teveel wat je binnen krijgt, of wat je lichaam aanmaakt, poep je uit. Tenminste als je darmflora in orde is en je elke dag dus een sigaar uitpoept. Dat had ik niet. Dan poep je de oestrogenen niet uit, maar moet je lever deze hormonen weer opnemen, en stijgt je oestrogeenniveau. Een ander hormoon dat betrokken is bij het ontstaan van migraine is serotonine. Ook dit wordt voor 90 % aangemaakt in je darmen. Dus wanneer je problemen hebt in je darmen, kan er ook tekort ontstaan aan dit hormoon.  Overigens is het ook noodzakelijk om dagelijks daglicht op te snuiven zodat je serotonine aanmaakt…

 

Waarom is het een probleem als je darmen niet goed werken?

Beide hormonen hebben nogal invloed op je bloedvaten. Ze zorgen dat vaten breder worden. Zo kan dus ook migraine ontstaan. Bij migraine reageer je op de plotselinge vaatverwijding – vernauwing – waardoor je hoofdpijn krijgt en in mijn geval aura’s ziet en gevoelloosheid ontstaat.

 

Wat is de oplossing?

Mijn oplossing lag in het zoeken naar voeding die zorgt voor een betere darmflora. Ik ben heel anders gaan eten. Een voorbeeld is dat ik vroeger 12 stukken brood at. Dit doe ik niet meer. Ik eet nu vullende salades en een stevig ontbijt met muesli of een gebakken ei met groenten. De zuivel heb ik ook verlaagd naar alleen nog om de dag een bakje kwark. Ik ben vooral gaan luisteren naar wat mijn darmen prettig vinden en wat niet. Wanneer blaast mijn buik op? En wanneer niet. Nu heb ik elke dag goede ontlasting en een voldaan gevoel en bovendien ben ik niet meer moe.

 

Hoe zit dit bij jou? Herken je dit? Migraine en een mindere stoelgang? Werken jouw darmen optimaal? Of zou je ook wel wat kunnen verbeteren? 

Ik ben nieuwsgierig naar jouw verhaal. Wie weet kan ik je helpen... 

 

Energieke groet,

 

Nynke