· 

Regelmatig last van diarree? Op zoek naar de oorzak

Regelmatig last van diarree? Stop niet met zoeken naar de oorzaak.

 

Ben je net van huis weg. Voel je plotseling die kramp op zetten in je buik. Vlug naar huis… Lukt het nog wel? Billen samen. Als ik maar op tijd de wc haal, schiet door je hoofd. Zo vervelend kan diarree zijn. Het stoort je altijd op de momenten dat het je niet uit komt. Daarbij kan het angst en onzekerheid oproepen en een vieze broek. Zo erg heeft niet iedereen het, maar dat diarree een grote stoorder kan zijn in je leven, daar is het iedereen het vast mee eens. Op zoek naar de oorzaak zou je denken. Juist daar gaat het mis. Niet iedereen doet dit of je gaat wel op zoek maar ze kunnen niks vinden. Lees in deze blog meer over waarom je door moet zoeken zodat jij je weer gezond voelt.

 

Wat gebeurt er bij diarree?

Bij diarree heb je last van waterige ontlasting. Er wordt door de darmen te weinig water uit de ontlasting getrokken. De ontlasting wil snel je lichaam verlaten. Vaak vergezeld met kramp en of pijn. Hierbij kan sprake zijn van acute diarree of chronische diarree (dan houdt de diarree langer aan dan 3 weken en vaak meerdere keren per dag).

 

Bij normale ontlasting wordt het meeste water door je dunne darm onttrokken. De dikke darm maakt het daarna af. Ook neem je via je darmen voedingsstoffen op in je bloed. Wanneer je dus diarree hebt verlies je EN te veel vocht En voedingsstoffen. Die neem je simpelweg niet op omdat ze niet lang genoeg in het darmkanaal verblijven om te worden opgenomen. En dan heb ik het nog niet eens over hormonen gehad. In je darmen huizen verschillende soorten hormonen en neurotransmitters. Ook die functioneren minder bij diarree. Bekende hormonen zijn bijv melatonine, dopamine, serotonine. Je stemming kan dus zeker bepaald worden darmproblemen. Dus op zoek naar de oorzaak om je weer blij te voelen. Hoe doe je dit? Waar moet je om denken? Graag deel ik mijn checklist met jou voor mogelijke oorzaken.  

 

Op zoek naar de oorzaak van de diarree.

Bij chronische diarree is het belangrijk dat je de oorzaak achterhaald. Wat veroorzaakt nou deze diarree??? Mijn top 10 van meest voorkomende oorzaken van chronische diarree:

1.       Antibiotica gebruik / Bijwerkingen medicatie

2.       Melksuiker (na het drinken van melk – diarree)

3.       Ziekte van Crohn, andere auto immuunziekten

4.       Galblaas aandoeningen

5.       Chemische kleurstoffen

6.       Parasieten

7.       Voedsel-allergie

8.       Histamine intolerantie

9.       Gluten intolerantie

10.   Stress

 

Hoe pak je dit aan?

Naar de huisarts is stap 1. Bekijk samen wat het zou kunnen zijn waar jij diarree van krijgt. Als het echt een tijd al aanhoudt, zou ik aansturen op een ontlasting onderzoek naar parasieten, histamine, gluten. Levert dit niks op, dan kun je het volgende gaan doen met je voeding:

 

Door bepaalde voeding uit te sluiten kun je ervaren wat dit met je darmen doet.  Dus een tijdje (minimaal 4 weken) geen gluten, en ervaren wat dit met je darmen doet. Zo doe je dit ook met melk en bijv suiker-fructose. Dit is stap 2

 

Wanneer angst echter de boventoon heeft, en je niet naar buiten durft en het je leven bepaald, is het aanpakken van deze angst de eerste stap. Vaak kun je dit niet alleen. Coaching kan wellicht helpen de angst weg te nemen. Informeer bij mij naar de mogelijkheden.

 

Kom je er niet uit? Of weet je niet waar je moet beginnen? Ik help je graag. Een APK check / leefstijlgesprek  levert je  al veel inzichten op waar je aan de slag kunt.

Samen met jou neem ik je voeding door en loop ik je spijsvertering langs. Hiervan krijg je een samenvatting van mij en een stappenplan om je darmen weer op de rit te krijgen. Deze maand krijg je bovendien 50% korting op een APK check. Bel 06 250 447 12 of mail mij voor meer informatie. Een contactformulier vind je onder  - contact. 

 

Goed weekend allemaal!

Nynke