· 

Hoe krijg je blije darmen?

Voel jij je rot en heb je last van je darmen? Lees dan vooral verder.

 

Wist je dat je blije gevoel voor een groot gedeelte bepaald wordt in je darmen? Echt waar. In je darmen zitten namelijk belangrijke gelukshormonen zoals dopamine en serotonine. Als het goed gaat in darmen, dan kunnen je bacteriën de productie van bijv serotonine aanzetten. Je krijgt vervolgens een blij gevoel. Wanneer er geen evenwicht is in je darmen, en je regelmatig last hebt van diarree, constipatie, opgeblazen buiken, zal er minder serotonine aangezet worden. Dan krijg je dus minder vaak een blij gevoel. Je gaat je rot voelen, of krijgt last van angst of paniek.   

 

Hormonen in je darmen

De bacteriën in je darmen kunnen dus signalen overgeven aan de darmen en de hersenen dat ze bijvoorbeeld honger hebben. Ook kunnen ze de productie van dopamine of serotonine stimuleren, dat ons weer gelukkig maakt. Daarnaast zijn ze ook in staat om ontstekingen te remmen.

 

Serotonine

Serotonine is één van de belangrijkste hormonen gehuisvest in je darmen. 80% van alle serotonine wordt aangemaakt in je darmen. Het stofje speelt een rol in verschillende zaken, zoals je stemming, eet-, slaap en libido. Van serotonine ga je je tevreden en gelukkig voelen. Bij een tekort kun je depressieve klachten krijgen. Prikkelbaar kun je ook zijn bij een tekort.

 

Dopamine

Blij voelen doe je met behulp van dopamine. Dopamine geeft een prettig gevoel en komt vrij bij activiteiten die je leuk vindt. Dit is ook een reden waarom bepaalde drugs zo verslavend kunnen zijn, aangezien dopamine hier vaak bij vrijkomt. Ook bij ziektes als Parkinson en Schizofrenie speelt dopamine een grote rol. En wist je dat dopamine voor 50% geproduceerd wordt in de darmen!

 

Melatonine

Dit hormoon gebruik je om goed te slapen. Ook dit hormoon wordt voor een groot gedeelte aangemaakt in je darmen. Het bevordert de slaap en onderdrukt bijvoorbeeld ontstekingen.

 

Kortom: de darmen zijn super belangrijk om gezond te blijven. Heb je een probleem met je darmen? Zoek dan uit wat de oorzaak is want alleen dan voorkom je een disbalans in je darmflora. Zo hou je je darmbacteriën gezond.

 

Maar hoe doe je dat? Hier mijn zeven tips voor blije darmen:

1.       Voldoende water drinken of thee

2.       Kies vezelrijke groenten, fruit, zaden en pitten.

3.       Goed kauwen helpt de vertering mee.

4.       zuurkool, tempeh, zuurdesembrood.

5.       Zoek uit of je wel tegen gluten -suikers – zuivel ben topgewassen. Deze drie dingen kunnen namelijk gigantisch je darmflora storen.

6.       Zorg voor een ontspannen leefstijl met zo weinig mogelijk stress.

7.       Omring je met positieve mensen en werk aan een positieve mindset.

 

Hoe kan ik je helpen?

 

Ik kan je helpen uitzoeken waar je probleem zit. Zit dit in de voeding - spijsvertering - hormonen ?  Hiervoor gebruik ik de APK check op maat. 

De hele maand december kun je voor de helft van de prijs een APK check laten doen. Normaal EUR 65,- nu EUR 32,50.  

Voor meer informatie klik op de darmfoto of maak direct een afspraak via 06 - 250 44 712. 

 

Start met zoeken naar de oorzaak!

Energieke dag.

Nynke